woensdag 27 februari 2019

Dyscalculie onderzoek


Een dyscalculie onderzoek kan handig zijn ingeval ouders vermoeden dat hun zoon of dochter er last van heeft. Met een dyscalculie onderzoek kan men dan tot de juiste conclusie komen en ervoor zorgen dat een kind de juiste ondersteuning krijgt. Er kunnen diverse uitslagen zijn in het geval men zo'n onderzoek naar dyscalculie laat doen.
Op dit moment weet de wetenschap niet goed wat deze stoornis precies is. Wel is het aantoonbaar dat kinderen die er last van ondervinden. hardnekkige problemen hebben het ontwikkelen van rekenvaardigheden en het onthouden van rekenfeiten. Men heeft een aantal van deze kenmerken op een rij gezet. Verder zijn er vier verschillende hoofdcategorieën te herkennen. Met een dyscalculie onderzoek kan men er achter komen waar een kind last van heeft.

Diverse leeftijdsfasen

Voor verschillende leeftijden zijn er herkenningspunten waar een dyscalculie onderzoek zich op berust. Zo kunnen kinderen in de kleutertijd kenmerken vertonen die geassocieerd worden met deze stoornis zoals het moeite hebben met het tot tien tellen, het lastig kunnen vergelijken van getallen en het moeite ervaren met resultatief tellen. Vanaf groep drie kan er in een dyscalculie vastgesteld worden of er getallen worden overgeslagen tijdens het tellen of dat de waardes van getallen niet goed onderscheiden kan worden. Verder kan er lastigheid ervaren worden bij het automatiseren van aftrekken en optellen. Onder de tien jaar kan het zo zijn dat er nog steeds op de vingers wordt geteld, dat rekenstrategieën niet naar behoren kunnen worden toegepast. Ook kan er een traag rekentempo, faalangst bij rekenen en een aversie ertegen worden geconstateerd. Dit zijn enkele zaken die een dyscalculie onderzoek kan doen.

Type van stoornis

Er zijn in een dyscalculie onderzoek vier verschillende typen van de stoornis te onderkennen. Zo is er getallenkennis dyscalculie, visuospatiële dyscalculie waarbij er problemen zijn met het inzicht en de notie van ruimte, semantische geheugendyscalculie en procedurele dyscalculie. Elk van deze typen kan door een specialist herkend worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten